Rösta på ett bidrag och dela på Facebook så får du en månads fri träning på Nordic Wellness.

Mattias.A


Mattias.A

109 röster

Rummet är byggt bokstavligen från grunden för att vara ett optimalt musik- och biorum. Jag började med gräsmatta och landade i det som syns på bilderna nedan. Dimensionerna är beräknade efter Sepmeyer’s tredje gyllene ratio för att ge så bra akustik som möjligt, det färdiga bygget har sedan akustikreglerats med absorbenter och diffusorer i alla möjliga former. Det finns basfällor i hörnen och alla väggar har någon form av akustikreglering som jag noga monterat efter att ha mätt hur det påverkar akustiken. En del har jag köpt och en del har jag byggt själv. Rummet är ca 30 kvm stort och ljuddämpat in mot övriga huset. Förutom grund, yttre stomme och tak så har jag byggt allt själv, inklusive inredningen.

Hemmabio- och hifidelarna av anläggningen är separerade så det är separat försteg för respektive ändamål, för hemmabio används en processor från Marantz och för hifi ett stereoförsteg från Primare. För hifi används enbart fronthögtalarna och för hemmabio används även resten inklusive de två subbaslådorna. Fronthögtalarna drivs av varsitt monoblock på 1500 watt styck i 8 ohm och resten drivs av ett gammalt flerkanalsslutsteg från Primare. Fronthögtalarna och centern är tillverkade av Swans, subbarna är Audio Pro Acebass 3 och bakhögtalarna är från Energys klassiska Veritasserie. I övrigt finns det diverse elektronik från Primare, Hegel, D-Sonic m.fl. Kablaget är bl.a. Supra Sword.

01-hela-rummet

Här syns hela rummet på bild. Projektorduken skulle kunna vara ännu större, men jag vill kunna få ut fronthögtalarna från väggarna för bättre ljud och därmed har jag valt en lite mindre duk, som på inget sätt upplevs som liten ändå.

02-frontar-och-bank

03-bank

04-mot-sittplatser

Det finns sju sittplatser i rummet. De främre består av tre stycken fåtöljer med motordriven recliner, baktill finns fyra stycken riktiga biostolar. Ovanför sittplatserna sitter en stor basabsorbent som dämpar ljudvågorna som studsar mot bakre väggen. Det sitter även ribbor framtill som diffuserar högre frekvenser en smula. Absorbenterna går att skjuta åt sidorna på skenor om man vill komma åt skivorna som finns i hyllorna bakom.

05-hoger-vagg

Diffusorer i taket minskar ”klappekot”.

06-soffa-absorbenter-at-sidorna

Här ser man de bakre absorbenterna när de flyttats åt sidorna på skenan.

07-absorbent-vid-dorr

Dörr med tryck och absorbent i hörnet.

08-bakre-rad-mot-dorr

09-diffusorer-tak

Diffusorer i taket sprider ljudvågorna som träffar taket.

10-front-fran-sidan

11-alien-bronze

En av rummets handtillverkade Alienstatyer, importerade från USA.

12-stora-fronten

Swans F1.1A fronthögtalare.Var med och rösta i Hembio-SM och få en månads fri träning på Nordic Wellness!

Nordic Wellness-kort