Rösta på ett bidrag och dela på Facebook så får du en månads fri träning på Nordic Wellness.

Mattias.S


Mattias.S

109 röster

CINEMATICA

Förberedelser och bakgrund
Första iterationen av Cinematica påbörjade jag i januari 2012. Då gjorde vi ett enkelt biorum i villan som vi hyrde då. Väggarna målades svarta och jag målade duken direkt på väggen. Jag klädde frontväggen med utsågade träbitar, 95x95mm och mellan 6mm och 45mm tjocka. Det fungerade som en stor diffusor. Det var lite halvdant, men billigt och enkelt. Vilket var viktigt då vi verkligen inte hade gott om pengar. Så allt var inköpt begagnat eller billigaste möjliga. Det viktigaste med första rummet var ändå att jag lärde mig. Akustik var något jag fick upp ögonen för då och sedan dess försökt sträva efter ett bra lyssningsrum. När jag för drygt tre år sedan började jobba med akustik och ljudmätningar så blev det än mer intressant med ett seriösare biorum. Så 2014 var det dags. Frugan och jag köpte vårt första hus tillsammans. Jag såg såklart till att det fanns ett lämpligt rum för hembio. När jag någon månad efter att vi flyttat in kunde börja så upptäckte jag mögel i väggarna i rummet i källaren. Jag hade ju tänkt bygga BIO där!?

Då kom frågan med ett förslag. ”Ska du inte bygga i Gillestugan istället. VI behöver inte två vardagsrum, och inte heller TVn och den mindre surroundanläggningen i Gillestugan om vi har ett biorum. Sagt och gjort, jag började skissa och prova lite idéer. I samma veva hittade jag ett erbjudande om BenQ W1070 projektor. Bara den dagen, så jag slog till direkt. När projektorn var på väg så var det bara att beställa duk m.m samtidigt.

Val av Högtalare
Jag funderade länge på vad jag skulle välja för högtalare. Förstärkaren hade jag redan, en Marantz SR 5007, En lysande surroundförstärkare som lät riktigt bra. Jag tittade på högtalare från B&W, Dali, Klipsch, Mordaunt-Short m.fl. Jag ville ha ljudtryck och upplevelse så jag tittade även på Cerwin-Vega. En blocketannons på ett par Cerwin-Vega XLS-28 som skulle vara nästan oanvända och till bra pris gjorde att jag hoppade i skåpbilen och körde ända långt ut på värmdö och köpte dem. Fick lite kabel och en Infinity-center på köpet. Men valet var gjort.

Medan jag började sätta upp biorummet så letade jag efter begagnade och matchande centerhögtalare och bakhögtalare. Jag hittade inga på flera månader. Så tillslut så gick jag till Hifi-klubben och beställde nya. Vilket var tur, för bara 3 veckor senare så höjdes priserna med över 30% på CV. Jag hittade även en Cerwin-Vega VE-28S subwoofer med dubbla 8″ billigt uppe i Stockholm.

img_2024

img_2028

img_2030

img_2034

img_2039

img_2042

img_2045

img_2047

img_2048

img_2050

img_2053

img_2056

img_2058

img_2061

img_2064

img_2068

img_2070

img_2074

img_2076

img_2078

img_2081

img_2084

Val av anläggningen
På den vägen blev det. projektorn åkte upp, jag hittade en annons på en 2sits biosoffa i skinn som jag använde med mina två recliners från Jysk. 120″ duken och projektorn lös upp det vitmålade rummet ganska ordentligt. Tidigare hade jag köpt en Yamaha RX-V775 förstärkare att ha till lilla anläggningen till TVn i Gillestugan. Jag var dock så imponerad av den att jag satte Marantzen i vardagsrummet som stereoförstärkare med Bi-amp möjlighet. Då Varken Yamahan eller Marantzen egentligen hade kraften att trycka ur all energi som var möjlig ur Vegorna så letade jag efter ett slutsteg. Egentligen tänkte jag mig ett 2-kanalssteg, men när jag hittade en Anthem PVA5 med 5x105W (alla kanaler drivna) för 25% av nypriset så kunde jag inte låta bli.

Bygget
Det stod klart för mig vad jag ville göra. När jag provat ut högtalarna och bytt upp frontarna till de massiva bjässarna CLS-215 så var allt klart för steg 2: Utförande av bygget. Jag plockade ner ALLT och började Måla om rummet kolsvart. Jag valde ultramatt förstärkt svart för att verkligen få ner allt ljus till noll.
Jag byggde en upphöjning, eller podium att ha en bakre rad så man kan vara 6 personer. Jag byggde den i 5 sektioner och fyllde med dämpmaterial, därefter sågade jag ett runt fint hål i varje sektion så de blev Heimholz-resonatorer. Avstämda till ca 31-35hz. Mitt nyinköpta mätsystem från XTZ berättade att jag hade rumsmod precis där. Mer om akustiken längre fram. När hela rummet var färdigmålat och torkat satte jag upp duken, projektor och alla högtalare. Jag drog alla Kablar i svartlackerade kabelkanaler i golv och tak.

Eftersom den 2sitsiga biosoffan inte höll vad den lovade alls så investerade i ytterligare 4st Recliners från Jysk när de va på Rea. Då de bara hade 3st på lager trots att jag bokat 4st så fick jag en med massagefunktion utan extra kostnad, Tack Jysk!

Då hade jag en uppsättning med 9 kanaler med 2st Cerwin Vega VE-28S. Subbarna presterade OK, men hade inte en chans att spela ihop med de 4 enorma 15″ elementen i frontarna. Jag fick vid ett tillfälle låna en 500W 18″ bandpass PA-sub av en kompis till en fest jag skulle spela lite musik på. Efteråt ställde jag den tillfälligt i biorummet och provspelade lite, det var riktigt bra. Polaren hade inte plats för den längre så han gav mig ett bra pris på den. CV-subbarna åkte ut på blocket och jag körde 18″ singelsub.

Ständiga uppgraderingar
Ett biorum skall vara en upplevelse, en massiv påverkan på dina sinnen, inte bara på syn och hörsel, utan även på känseln. Det skall kännas i kroppen när det smäller, eller exploderar, skjuts och alla andra ljud, så nyligen slog jag ändå faktiskt till på ytterligare en likadan 18″ sub.

Efter att jag i somras fick äran att få ett reportage om Cinematica i Hemmabiotidningen så fick jag ett erbjudande från BenQ som jag inte kunde tacka nej till: Jag fick prova den nya och kraftigt uppgraderade ersättaren till min W1070 – BenQ W2000. Ärligt talat så trodde jag inte så mycket på att den skulle vara en enorm uppgradering, men det var det. När jag körde en A/B-test så var skillnaderna enorma.

Jag har försökt att ”piffa” till biorummet med lite film-memorabilia, mest från Star Wars, som är lite av en favorit hos mig, men även från Bond, Zootropolis, Independence day, Xmen, Batman, Cars, Transformers m.fl
Även om jag gillar det bombastiska och explosiva ljudet hos Cerwin-Vega, mycket tack vare känsligheten på 98dB, Så är de inte snygga. Så den senaste uppdateringen i biorummet har varit att flytta fram duken 80cm och gömma alla högtalare bakom tunnt svart tyg. Det har också gjort att jag kunnat få in Subbasarna längre in i rummet än tidigare. Jag får en homogen och ren front i rummet utan störande saker, så utseendet av rummet är bättre.

Akustik
Efter upplevelserna med förra biorummet och all input och uppmuntran från Akustikerna på jobbet så började jag mäta och analysera mitt rum. Jag konstaterade att jag behövde göra något åt mina RT60-tider, reverberationen mellan alla väggar var ganska kraftig. Så jag köpte akustikmaterial från Thomann i tyskland och mätte upp första reflektion på väggarna och satte upp Basabsobenter i taket bak och på sidorna i det lilla språnget där jag har ljudanläggningen. Det finns även två st runda absorbentrullar bakom duken för att eliminera stående basvågor i det lilla utrymmet där bakom. Resultatet har blivit att jag fått ner RT60 till ca 200ms och fått bort rumsmoderna från 30hz och uppåt – både med Absorbtion och med filter i Yamahan.

Vad tittar vi på?
Jag ser helst på äventyrs- och actionfilm. Även lite TV-serier smyger in emellanåt. Mest Crime-time, men även lite äventyr och annat. Fredagskvällar ser jag helst en rolig komedi, eftersom det rensar hjärnan rätt bra. Min fru går gärna ner i biorummet och tittar på romantiska komedier med sina vänner, eller olika TV-serier som Criminal minds, blacklist och liknande med mig. Ofta även filmer. Självklart är bekantskapskretsens barn mycket uppskattande om de får se barnfilm och äta godis från min Kiosk.

Uppsättningen i Cinematica

Surroundförstärkare
Yamaha RX-V775

Slutsteg
Anthem PVA5

Bluray-spelare
Onkyo BD-SP309

HTPC/Mediacenter
Hembygge i Cheftec:s HIFI-låda. AMD X6, R7770, 12GB Ram, SSD.

Projektor
BenQ W2000

Fronthögtalare
2x Cerwin-Vega CLS-215

Center
Cerwin-Vega XLS-6C

Surround
2x Cerwin-Vega SL-5M

Surround Back
2x Cerwin-Vega SL-5M

Front High
2x Cerwin-Vega SL-5M

Subbas
Thomann TheBox TA18

Streamer
Google Chromecast 2

Ljusstyrning
Telldus Net

Stolar
6st Jysk Colorado/Hovborg

Uppdateringar och Uppgraderingar i framtiden:
Ny förstärkare: Till våren tänkte jag byta ut Yamahan och köpa en förstärkare eller för-förstärkare som klarar 11-13 kanaler för jag vill köra både Front High OCH 4x Atmos. Jag har sneglat på Yamaha, Pioneer, Marantz m.fl. Drömmen skulle vara en Anthem-förstärkare, men det ligger långt borta ekonomiskt i nuläget.

Matta. Det ska läggas heltäckningsmatta i hela biorummet, inte bara på podiet som det är nu. En heltäckande matta gör att golvet inte känns så kallt, men det gör också under med de sista reflexerna mellan golv och tak som jag inte kommit åt än.

Akustik-duk. Jag tänker inom kort bygga en egen filmduk som är ljudgenomsläpplig så jag kan få in högtalarna bakom duken och upp Centern i mitten av bilden, så ljudet kommer från rätt ställe.

Dolby Atmos såklart. Jag vill verkligen prova på detta så det blir 4st nya högtalare.

Antimode subbashanterare, Ja, Man kan bara komma så långt med inställningarna i surroundförstärkaren.

Buttkickers. Visst är 2st 18″ subbar tillräckligt, men vill man inte ha den där extra smällen i stjärten när det smäller på ordentligt i en actionfilm?

4K UHD – Ja visst skulle det vara trevligt med UHD-spelare, HDR och superhög upplösning i projektorn, Men än så länge tycker jag inte att investeringen är värt det. Men i framtiden, så snart min ganska nya W2000-projektor ger upp så kommer det bli 4K.Var med och rösta i Hembio-SM och få en månads fri träning på Nordic Wellness!

Nordic Wellness-kort