Rösta på ett bidrag och dela på Facebook så får du en månads fri träning på Nordic Wellness.

Roland


Roland

73 röster

Den unika Biotunneln – både vitt vardagsrum och kolsvart biograf
När jag på olika sätt hade sökt på internet i 3 månader började sanningen sakta sjunka in. Jag var först med idén om en elektrisk biotunnel. Först, och ensam om idén, i hela världen. Fan också, det här kan bli jobbigt…

1-det-nya-vita-vardagsrummet-med-stangd-biotunnel-fran-sidan

Det nya vita vardagsrummet med stängd biotunnel från sidan
Så här ser det ut när Biotunneln är stängd. Det ser ut som en svart vägg som går nu genom vardagsrummet, men inifrån Biotunneln är det vänster vägg i tunneln som du ser från utsidan.

2-det-nya-vita-vardagsrummet-med-oppen-biotunnel-fran-sidan

Det nya vita vardagsrummet med öppen biotunnel från sidan
Vita väggar, vitt tak och två härliga fönster som gör att rummet badar i ljus.

3-duk-och-utrustning-front-end

Duk och utrustning – Front End
Duk: Screen Research SolidPix Classic Line 138tum 16:9
Bänk: IKEA Bestå
Receiver: Onkyo RC660 – du väljer 7.1 eller 5.1.2 (Athmos), HDCP2.2, HDMI2.0 och 4K
UHD-spelare m. Netflix UHD: Panasonic DMP-UB900
Boxer topbox: Humax HD
Nöjesmaskin: Nintendo Wii
Högtalare: 3st Audio Pro Black Vector MK1, vänster, center, höger (alla fronter vinklade uppåt)
Soffor: IKEA Kivik med mörkgrått tyg. Det matta tyget absorberar studsande ljus från duken alldeles förträffligt. Fungerar också utmärkt som basfälla för subwoofers

4-projektor

Projektor, bokhyllor, högtalare mm – Back End
Bokhyllor: IKEA Billy med vit utsida och grå insida
Högtalare: 4st Audio Pro Black Vector Mk1, vänster/höger hög placering (front vinklad nedåt), vänster/höger låg placering (front vinklad uppåt)
Subwoofers: 1st Audio Pro B1.35Mk2 + 1st Audio Pro B2.27 vilkas responskurvor och karaktäristik kompletterar varandra bra
BioPC: Cooler Master Silencio, Intel i5, SSD120GB, Nvidia GeForce GTX960 4K-grafikkort med MPC-HC + madVR
Trådlöst tangentbord: Logitech Illuminated Living-Room Keyboard K830
Lagring: NAS Synology 412+ 4x4TB

5-projektor-med-vaggfaste

Projektor med väggfäste
Projektor: Sony VPL-VW500HT
Projektorfäste: Chief WM1 Short Throw Projector Wall Mount
För att idén med biotunneln ska fungera så måste projektorn antingen placeras i bokhyllan, hängas i väggen eller placeras bakom ett hål i väggen. Det senare kanske blir ett senare projekt, allt är planerat, he he… Projektorn i en av garderoberna i hallen, kylning förberedd, hål genom väggen, boom! Men min kära hustru tycker att bilden är stor som den är. Hon kanske har rätt, hon brukar ha det. Men idén gnager i huvudet ☺

6-det-gamla-vita-vardagsrummet-front-end

Det gamla vita vardagsrummet – Front End
Bild före projektets start: Ett vanligt vitt vardagsrum. Precis som alla andra vita vardagsrum i Sverige och runt om i världen. En mardröm för alla entusiaster av storbild, dvs +100tum, vilket fortfarande kräver projektor. (Jag lämnar projektor/duk och går över till TV när en riktigt bra OLED-TV är större än 120tum och kostar mindre än 50.000kr)

7-det-gamla-vita-vardagsrummet-back-end

Det gamla vita vardagsrummet – Back End
Vitt är snyggt.

Så här började min tråd på minhembio.com april 2015:
”Jag har funderingar på att försöka anpassa en del av vardagsrummet för projektor. Rummet är vitt och grått. … Det jag är ute efter är att rummet ska förbli vitt, men vid filmtittande ska den biodelen av rummet bli så svart som möjligt.”

Det här tävlingsbidraget är mitt sätt att bjuda igen lite till alla som hjälpt mig på minhembio.com, som t.ex. Ringblixt, Perra1, mcmike, Spygg, Marcus_TheRock, Dr. Zaius, jimjans, macman, Colamannen, jeppeman, bigbadboogie, MikeVKR, Morgan T, Mentos, samsara, hassesolo, Drexler och pacman för att nämna några. Med tanke på att flera av dessa är fullblodsproffs som på sin fritid hjälper förvirrade hembio-entusiaster kan jag inte nog understryka min tacksamhet till dessa rådgivare.

Det är också mitt sätt att säga tack till Hembiobutiken i Sundbyberg med Picko och Oscar i spetsen. På HBB i Sumpan har jag hängt ett antal timmar och fått många frågor besvarade. Oscar på HBB har för övrigt stått med en projektor på huvudet för att snabbt kunna simulera olika dukavstånd genom att backa respektive gå framåt med projektorn på huvudet (samtidigt som jag också provade olika tittavstånd). Varför då? Jo, för att prova olika projektoravstånd och tittavstånd på högkontrastdukar. Det kallar jag kundservice…

Slutligen ett stort tack till min kära hustru för hennes tålamod, inte minst när hon sydde ihop hela Biotunneln.
Nu kör vi!

Projektet
Idén föddes egentligen redan i mellandagarna 2014 när jag var lite uttråkad. Efter intensivt googlande kunde jag konstatera att ingen hade gjort något liknande i hela världen. Ja, precis så, ingen i hela världen*. Vilket är skitjobbigt eftersom allt blir så mycket lättare om någon annan redan har gjort alla misstag osv. Jag letade bokstavligen fram till april 2015 då jag till slut insåg faktum och la ut en tråd på minhembio.com om min idé. Vill du läsa mer så heter tråden ”Från vitt vardagsrum till kolmila och åter…” och finns att läsa här

Under kvartal två funderade och provade jag tyger från flera hål, bl.a. gjorde jag brandtester vilket visade vara mycket avgörande för det slutliga valet av tyg. VARNING FÖR BRANDFARLIGA TYGER!** När tyget sedan var beställt och jag hämtade det på den lokala ICA-butiken förstod jag hur mycket plats som knappt 40 kvm tyg kräver, även i ihopvikt tillstånd. Paketet vägde dessutom runt 13 kg…

På sommaren 2015 fick jag släppa min optimistiska idé med att spänna upp tyget i taket, snedbelastningen blev för stor. Suck. Ett tag tänkte jag istället att jag skulle använda tre elektriska skenor i taket, men släppte den idén också eftersom det skulle bli förvillande för användaren (dvs. främst mig) om synkroniseringen mellan elmotorerna skulle bli dålig. Och det är också någonstans här som jag närmar mig den slutgiltiga lösningen med bärlinor (alltså rör som bär upp tyget). Att hitta lämpliga rör var lättare sagt än gjort. Det spekulerades i metspön, träpinnar, stålpinnar, gigantiska blompinnar osv. Ett antal prototyper krävdes och en mycket förstående hustru var en förutsättning under testerna av olika prototyper.

Att sedan få rör, ringar, skenor, upphängningar mm att fungera ihop var ett äventyr i sig. T.ex. så går även ett starkt tyg sönder om man gör fel. Men det löstes genom att bl.a. använda glaskulor! Kan låta knasigt, men lösningen har sin fysiska förklaring. Och den slutgiltiga Biotunneln har nu fungerat utan problem i över 6 månader så jag vågar påstå att prototyp-perioden är över nu och att konceptet fungerar. Om det blev bra? Är påven katolik liksom 😉

Nu har jag ägnat många timmar åt att skriva denna text och du en lång stund att läsa texten ända hit, så nu får det räcka. Dessutom stod det i instruktionen för tävlingsbidragen att ”Tänk på att inte göra texterna för långa”… och det gick så där eller hur? Men tycker du att Biotunneln verkar intressant så får du gärna rösta på mitt bidrag i Hembio-SM2016. Vinner jag så lovar jag att ta mig tid till att beskriva konstruktionen av Biotunneln ned i minsta detalj med ritningar och allt för hela skviddevippen***!

*Om du hittar någon som har gjort en elektrisk biotunnel, så låt mig få veta! Under projektets gång har det dykt upp ett Italienskt par som har manuella draperier i både tak och väggar, dock med stora öljetter, dvs. stora metallklädda hål för metallstången som det ska glida på. Men alltid något.

** Test av brandbenägenhet av tyger till biotunneln efter tacksamt tips från Morgan T på minhembio.com. Följande skrev jag efter testets genomförande:

”Nu har jag testat tygerna, provbitarna, m.a.p. deras egenskaper om de skulle råka fatta eld, t.ex. av ett stearinljus i vardagsrummet. Night från Ohlsonstyger och de andra syntet-tygerna brinner som f-n och droppar elddroppar. Rent ut sagt livsfarlig! Jag fick givetvis en brinnande droppe på fingret. Det svider fortfarande och plasten släppet inte från huden. Vilken formidabel mardröm att finnas i en brinnande bio-tunnel av det tyget. Varning!!!”

*** Skviddevipp betyder ”Skenbart enkel konstruktion som visar sig vara betydligt mycket mer komplicerad än vad den ursprungligen ger sken av.”

Kravlistor

Allmänna krav
• Ska kräva minsta möjliga ansträngning att skifta från vitt vardagsrum till nära idealt projektorrum och åter till vitt vardagsrum (Mitt ideala projektorrum = alla ytor är svarta eller mörkgrå med matt yta för maximal ljusabsorption över hela området för synligt ljus. Färgade ytor är alltså inte att tänka på. Ljudet ska sakna rumsklang så långt som möjligt, utan direktreflekterande ytor i tak och sidor och gärna med en bra diffusor i bakkant för bibehållen luftighet i ljudet. För hard core-tittande gäller Ninja-dräkt.)
• Ska fungera på en högkvalitativ vit projektorduk för att undvika högkontrastdukens nackdelar
• Ska fortfarande ge en stor bildvinkel enligt 4K-standard, dvs Tittavstånd = Bildhöjd * 1.5
• 7.1- eller 5.1.2-ljud med 7 st identiska högtalare för identisk klangfärg
• Hög PAF, dvs hög Partner Acceptance Factor, m.a.o. inte se idiotfult ut ☺
• Sist, men inte minst. Bättre bild än på bio… POC

Kostnadskrav – Maximal effekt för minimal kostnad (lite utmaning måste det vara)
• Max 7.000kr i materialkostnad för biotunneln, dvs. motorskenor, tyg, bärlinor
• Max 7.000kr på högtalare
• Max 4.000kr för förstärkare
• Max 4.000kr på UHD-spelare
• Max 12.000kr på HTPC med 4K-kort
• Max 4.000kr för renodlad spelmaskin
• Max 15.000kr på duk
• Max 50.000kr på projektor med minst UHD/4K med pop i bilden trots stor dukyta (Eftersom jag gillar att sitta nära stor bild krävs hög upplösning på projektorn, dvs. 4K/UHD)



Var med och rösta i Hembio-SM och få en månads fri träning på Nordic Wellness!

Nordic Wellness-kort